...har jag fått veta av läkaren på vårdcentralen att jag har borrelia.
Men va´fan, vi hittade ju kantareller när de två små svinen bestämde sig för att borra sig fast i mitt läckra magfläsk - nåt får man ju tydligen offra, eller...?
Regnet har smattrat mot rutorna och vinden har slitit i all växtlighet
utomhus hela dagen:
söderfönster...
...norrfönster.
Blev fruktansvärt sugen på att göra kålpudding, så det gjorde jag.
När jag tog kålen från skålen (rim!), blev jag även sugen på att göra något av äpplena...
Så jag började baka äppelbullar.
- Goda!
Sedan hamnade jag i citronfunderingar...
Så jag bakade citronknappar:
Också goda.
Klockan 13 idag blev jag varse att jag faktiskt kan vara riktigt kulturell (utan att veta om det):
Blev även varse att den obehagligt söta doften vi känt av i huset sista tiden berodde på denna:
Förstår ju att man valt att kalla den för porslinsblomma, eller hur?
Varseblivning av den tradigare sorten kan man ju kalla detta:
Vi har musbesök i vaskaskåpet återigen.
Suck & stön.
Suck & stön även över all disk som blev resultatet av min kökssejour:
Men så är det ju också en helt vanlig sketen torsdag.
Ulrica" title="http://blogspt.com]Ulrica[/url]" target="_blank">blogspt.com]Ulrica[/url]
6 oktober 2011 19:00
Har du recept på äppelbullarna och citronkakorna? såg smarrigt ut! Krya på dig! Kram!
http://www.lyckeboet. blogspt.com
Mynta
7 oktober 2011 10:40
Klart du får recepten!
De kommer förresten från "Vår Kokbok" (COOP)
Citronkringlor
(skulle det vara egentligen - men jag orkade inte göra kringlor... :) )
75 g smör eller margarin
1,5 dl socker
2 ägg
1 citron, rivet skal
6 dl vetemjöl eller siktat dinkelmjöl
2 tsk bakpulver
Garnering:
0,5 dl socker, stött kardemumma eller vallmofrön
(Ugnstemperatur: 200º)
Gör så här:
Rör fett och socker poröst. Rör ner ett ägg i taget. Tillsätt citronskal och mjölet blandat med bakpulver. Arbeta ihop till en deg. Använd gärna matberedare. Låt degen ligga i kylen någon timme så blir den lättare att rulla.
Forma degen till en rulle. Dela den i så många bitar som receptet avser. Rulla dem till längder, ca 25 cm långa. Forma dem till kringlor. Doppa dem i någon av garneringarna och lägg på plåtar, smorda eller med bakplåtspapper.
Grädda kringlorna ljusbruna i mitten av ugnen, ca 8 minuter.
Och här kommer receptet på äppelbullarna:
Äppelbullar
ca 16 bröd
50 gram jäst
7 dl vatten
2 äpplen
5 dl havregryn
1 msk salt
5 dl dinkelsikt
10 dl ekologiskt vetemjöl
Pensling:
Smält smör eller margarin.
Rör ut jästen med ljummet vatten (ca 37 grader) i en bunke eller köksmaskin. Skölj och riv äpplena. Tillsätt äpple, havregryn, salt, dinkelsikt och vetemjöl. Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 min för hand eller ca 5 minuter med maskin. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
Rulla bitarna till släta bullar med mjölad händer och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Pensla bullarna med smält smör. Grädda ca 15 minuter i 225 grader. Låt bullarna svalna på galler med bakduk.
Lycka till!
Mynta
7 oktober 2011 10:44
Nej, verkligen inte - men jag inbillar mig att jag fått behandling snabbt nog, för att det inte ska behöva bli några obehagliga följdbesvär...hoppas kan man ju alltid! :)