Kristi Himmelfärdshelgen bjöd bl a på två premiärer här hemma:
Premiär nr 1:
- NYPOTATIS!!
Här frångår jag mitt "inte äta pasta-ris-potatis-koncept" helt och hållet!!
Nypotatis kan jag bara inte vara utan!!
Kilopriset hade vandrat ner mot ca 15 kronor kilot, och då slog jag till!
Fyllde en rejäl påse i mataffären och åkte hem...
Lade potatisen i vår elektriska potatisskalare (riktar här ett särskilt tack till uppfinnaren av denna fantastiska manick...); nypotatis är gott - men INTE rolig att skala för hand...
Dillkokte potatisen och delade den sedan i mindre bitar.
Rotade runt i kylen och fyndade en del roliga ingredienser till min tilltänkta "hittepå-potatissallad":
Ruccola, getost, rädisor, salladslök...
Tog en burk fet Creme Fraiche och blandade den med äppelcidervinäger, råsocker, dijonsenap, örtsalt & svartpeppar. (Oliverna & kaffet sket jag i...)
Blandade alla ingredienser:
Det blev en urgod potatissallad!
Serverades tillsammans med stekta skivor av fläskytterfilé. En perfekt kombo!
Dagen efter blev det ytterligare en variant på temat nypotatis:
Ugnsbakad med olivolja och flingsalt.
Några morötter fick också hänga med.
Till detta stekte vi upp nötfärsbiffar (tjocka sådana, så att de fortfarande var svagt rosa i mitten), sedan smälte vi ner en ädelostbit i stekpannan och hällde på vispgrädde; det blev en goood ädelostsås.
Till detta serverades tomatsallad:
...innehållandes tomater, schalottenlök, färsk basilika, olivolja, balsamvinäger, liiite socker, örtsalt & svartpeppar.
Smaskens!!
När jag inte äter plockar jag blommor. =)
Premiär nr 2:
Årets första lupinbukett fick pryda matbordet.
Nu ser jag fram emot en solig pingsthelg! Ska plantera mina tomater & chilipepparplantor, hade jag tänkt.
Hammockgungning, bokläsning & gott vin finns också på helgschemat...
gunibirgit
29 maj 2009 09:05
Man blir ju så hungrig när man kikar in här,vilka härliga bilder du tagit och det ser så gott ut. Färsk potatis får vi nog vänta med häruppe. Man kanske kan få sig lite tips och ideer på middags/eller lunch mat här. Jag gillar ju också at prova på recept . Ibland står det alldeles still om vad man ska äta. Må så gott.....
http://gunibirgit.bloggagratis.se
Maria
29 maj 2009 11:42
Å, va gott me nypotatis. Båda dina potatisrätter såg mumsiga ut.
http://galtoroad
Glynis
29 maj 2009 17:39
Yummy! I love potatoes and when I gave them up last year (also for a diet) I thought I would never be happy again. And life is too short to not be happy, so eat potatoes!
What is that electric potato gadget you show? I have never seen this and have no idea what it might possibly do. Does it clean them? Steam them? Roast them? Peel? Maybe we need to import these from Sweden?
Your weekend sounds glorious! Enjoy! :o)
http://glynisinwa.wordpress.com
Lotta
29 maj 2009 19:41
Vilken underbart god mat, jag är som du, älskar både mat och blommor!!
Tack för en inpirerande och rolig blogg !
/Lotta
lotta
30 maj 2009 06:59
Åh vilken läcker mat,nu blir jag också hungrig! Jo, kursen är ett samarrangemang mellan skånes hemslöjdsförbund och vuxenskolan, plats: Grynbodgatan 20 i Malmö (vuxenskolans lokaler) 750 kr +material, anmälan senast 28 oktober till vuxenskolan...tror jag...kursen är alldeles nybestämd, de ringde i veckan...vore kul om du kom med...ps..kursen heter folkligt broderi... med inspiration från när och fjärran.
Charlotte
31 maj 2009 10:59
Har du provat: kokt potatis, salt, peppar, rödlök, kokta mungbönor, majonäs och dragon ihop? Blandas ätets kall eller varm. Jag tyckte den var godare varm. Jag hade i lite frysta grönsaker också det funkade bra det med. Allt blandas efter behag.
Ser jättegott ut allt du lagat till. Måste nog prova att ugnsteka potatis.
http://charlottas.bloggagratis.se
Annica
1 juni 2009 09:58
Vi har också en elektrisk potatisskalare. Ska man skala mycket är det INTE roligt att göra det för hand! Vi brukar också ugnsbaka nypotatisen, men vi klickar över smör och strör över ströbröd innan potatisen ställs i ugnen. Jättegott! Vinterhalvåret skär vi potatis, rödlök, rödbetor, morot och palsternacka i stavar och ugnsbakar dem. Men vi har aldrig provat med primörer! Det är nog dags för det nu!
http://annicapannicka.bloggagratis.se
Mynta
4 juni 2009 09:13
Gunibirgit: Hej & välkommen hit!! Jo, jag drabbas också ofta av idétorka vad gäller vardagsmaten - är därför också nyfiken på vad andra äter. Recept är till för att delas!!
A: Det VAR gott!! Rap.
Rosalucia: Gillar också lupiner. Och min gröna loppiskanna. Och min Indiska-löpare. =)
Glynis: The gadget in the picture is an elctrical potatoe peeler!! We use it to peel new potatoes. Then we just rinse them with water and they´re ready to cook!! Saves time and energy!! (Human muscle-energy, that is...) Feel free to contact me, and I'll by everyone at the warehouse for you! What's your address again...? =)
Lotta: TACK! Just nu är jag bara så trött på mig själv och min förbaskade blogg - känner mig tråkig & fantasilös...då känns det extrabra med lite uppmuntran!!
lotta med litet "l": Jag ska genast notera i almanackan och försöka genomföra en anmälan...hade ju varit URKUUUL!!!
Det är OK att vara med även om man är helt "grön" vad gäller broderi, va?? Känner mig så okunnig...
Charlotte: Nej! Det har jag inte provat - men det måste jag ju bara göra!! Tack för tipset!! Ugnsbakad nypotatis är en höjdare - jag lovar!!!
Annica: Smör & ströbröd...hmmm...måste provas!! Låter ju jättegott!! Mmmmm - ugnsbakade rödbetor...ääälskar rödbetor i alla former!! Har aldrig bakat dem tillsammans med andra grönaker, bara - men det måste jag ju också prova! Tack för tipsen!! Jättekul!!