LIVET ENLIGT MYNTA

Direktlänk till inlägg 20 januari 2010

Äta bör man...

Av Mynta - 20 januari 2010 07:48


...men vissa dagar känns vägen dit onödigt lång och kantad med ständiga misslyckanden...


Ta i måndags, t ex. Jag hade hittat ett recept på "Snabbkalops" på nätet, och tyckte att det lät intressant. Familjen älskar kalops, men ibland har man bara inte tid för långkok - detta nya recept kunde ju bli ett alternativ!!


Enligt receptet skulle man använda sig av lövbiff. Brukar jag sällan köpa.

Inte så konstigt - i lokala Konsumaffären hade det ett kilopris på 192:-/kg!!!

Nåja, jag köpte ett halvt kilo (dyyyyrt!!!). Allt för konsten.


Hem och kocka.

Såg gott ut.

Doftade gott.


  


Men det var nog allt. Purjolökssmaken tog över (tacka vet jag gul lök), och köttet blev seeegt. (Hur gör man för att lövbiff inte ska bli segt??)

Ungarna petade i maten, och mannen tog artigt en "smakportion". That's it.


Jag har fått äta Snabbkalops i två dagar (hatar att slänga mat...)

(speciellt då lövbiff för 192:-/kilot).

Martyren offrar sig. Som vanligt.


Sedan skulle det bakas bullar. Jag var nämligen sugen på fastlagsbullar.

Min absoluta favoritdeg till fastlagsbullar är karlsbaderdeg. Den är tung, tät och alldeles sammetslen. Love it.

I vanliga fall, då alltså.

Men denna gång vägrade degen att jäsa, och alla bullar sprack...


  


- Vad hände? Suck.


På tal om att jag inte gillar att kasta mat - jag var tvungen att göra en kylskåpssanering igår.Fick inte plats med nåt på hyllorna längre, tyckte jag.

I-landsproblem, jag vet.


Ut med allt:


  


Detta var bara en bråkdel - jag lovar!


Och nu vill jag varna känsliga läsare (tittare?):


                                         ---

   

                          ---

 

                          ---

 

Så. Blundar ni nu?

Okej:


  


Nej; jag spydde inte i vasken av leda, utan detta är resultatet av ett par burkars tömning i vasken...samtliga med utgånget datum.


- Någon som är sugen på sill från 2008?? Mumma.


Nåja, efter någon timme (då hade jag fyllt klarglasfacket i soptunnan...), var jag färdig, och det kändes såå skönt. Skulle gjort detta för längesedan, ju!!


Kände mig lite duktig.

Och då måste man ju belönas, eller hur?


  


Och tänk - det blev jag!!

Belönad, alltså.

Kamouflerade de spruckna karlsbaderbullarna med grädde, mandelmassa och florsocker - de blev mycket snyggare så.


- Och framför allt; mycket godare!!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Persilja

20 januari 2010 08:55

Så DU har sill från 2008 i kylaskåpen? Svårt att tro...:)
Skönt att höra dock. Vår kyl är så ny att inget är från 2008, men vissa saker behöver ju inte vara från 2008 för att bli "intressanta" objekt i kylskåpet---hrm hrm...sladdriga sallader och annat...:)
Fastlagsbullar. Språkvårdarord! Like it. Du ser väl på spåret på hjälten Fredrik. Det är sexigt med män som är petiga med språket- :) Mouhahaha!!! (I mean it,)

 
Charlotte

Charlotte

20 januari 2010 13:22

Semlor semlor!!! Det är gott! Fastlagsbullar har jag nog inte hört sedan farmor levde och hon var född i Skåne. Skojar du??? Lövbiff för 192 kr kg???? Det har jag aldrig sett här, brukar i regel vara lockpris på denna vara med ett kilo pris på ca 100 kr. Men å andra sidan så är det bara lövbiffen från Irland som går att äta, men det bär mig emot att köpa kött som färdats långväga. Även om det inte är lika illa som nötkött från Brasilien. Tur du testade grytan, för jag hade också läst om att det gick att ta lövbiff om man hade bråttom. Frågan är hade receptmakaren provat innan hon skrev? Hm... jag kom just på att jag har sill i kylen, någon som vill ha? Ingen potatis har jag ens hemma... nä det börjar likna storröjning i mina skåp efter att jag bestämde mig för att försöka äta upp allt som är på väg att gå ut. Jag hade en tanke om att baka semlor när jag satt på tåget hem idag... ja kanske ska ta itu med saken. Om en stund.
Fredrik!! Tummen upp! Han är härlig. Gillar verkligen det nya radarparet i På spåret.

http://charlottas.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Gafsan

20 januari 2010 15:16

Känner igen det där! Skönt att vi är fler=) Nu vet jag vad jag ska göra ikväll. Varför får man alltid sill över?! Och varför tror man alltid att man ska ta det som är över på en "smarrig" macka nån dag!!! Urk!! Förmodligen för att man inte vill slänga mat, men sorry sillen goes down the drain!

 
Ingen bild

HEIDI

20 januari 2010 19:51

du är ju bara för go du...Jo jag har en kollega som visade mig en bra sida ....kanske kan intressera dig...http://www.broarne.se/butik/


ha det bäst!!!

 
A

A

20 januari 2010 21:16

Den där bilden på vasken känns mycket bekant. :)
Sill med ett par år på nacken har jag slängt ett antal gånger. Av någon anledning blir det alltid någon burk stående efter jul. Och den bor liksom in sig, längst in i kylen.

http://minsoffa.blogg.se

 
Yvonne

Yvonne

21 januari 2010 06:46

Hihihi! Ja, ibland tycks ALLT gå fel, men så vänds det helt plötsligt till något jättebra! =)
Fastlagsbullarna blev jättefina kamouflerade! =D

Må gott!
Kram!

http://yvonnes-blogg.bloggagratis.se

 
annette

annette

21 januari 2010 07:50

ja snabbkalops hade vi till middag igår fast inte på lövbiff utan detta var på nötfärs, smakade som traditoinell kalops fast då i färsform :)

http://annettesreceptblogg.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Mynta

21 januari 2010 09:55

Persilja: Jo - tänka sig!! Fru Präktig (not!) KAN ha sill från 2008 i sin kyl!!!!! Glöm inte att Fru Präktig även är drottningen av virrighet!!! 43 år (snart 44) av miljoner projekt ständigt snurrande i hennes trånga skalle har nämligen satt sina spår...djuuupa spår. DÄRFÖR kan hon ha gammal sill i kylskåpet!!!! Hade du förresten velat ha den?? Du hade kanske kunnat äta den som surströmming??? Eller heter det sursill då? =)
Att ordet "fastlagsbulle" skulle orsaka så många höjda ögonbryn - kul!! Det säger vi hela tiden här runtomkring! Är det skånskt då, tro? Nu blev jag ju lite nyfiken...måste nog börja intervjua folk! Semla låter ju som ett förnamn (för dyslektiker); Semla Lagerlöf???

 
Ingen bild

Mynta

21 januari 2010 10:08

Charlotte: Jamen; DU också?? Det HETER ju fastlagsbulle!!!!! Eller??? VEM kom på ordet semla? Vilket ord var FÖRST?? Ett fall för Jan-Öjvind Swahn??? (Vilket jävla namn egentligen! =) )
Fredrik Lindström är kul! Kul med folk som tar reda på saker och undervisar andra på ett intresseväckande sätt! Jag gillar också det nya programledarparet i På Spåret!! Det var dags för ett byte. Oldsberg är gaggig & självgod...
Nå, blev det några fastlagsbullar hemma hos dig, då? ;)

Gafsan: Yes - sillen goes down the drain!! Gillar INTE sursill!

Heidi: Ska genast kolla! Ringer en svag klocka nånstans i mitt ömma bakhuvud (halkade och drog på mig en hjärnskakning förra veckan...). Tack för tipset!

A: Precis! Den bor in sig!! Så är det! Synd att flytta på den då, ju!! (?) =)

Yvonne: Jo, det blir ju faktiskt alltid så på nåt konstigt vis; allt ordnar sig till slut!! Och tur är väl det...

Annette: Jag var ju genast inne och kollade på din nya blogg - det där måste man ju också testa!! Men grädde i kalops? Funkar det? Alltså, ger det "kalopskänsla"? (Fan så dumt det där sista lät - get a life, woman!!) =)
 
Charlotte

Charlotte

21 januari 2010 11:19

Haha... jag får väl anamma ordet FASTLAGSBULLE då ;-) jag är ju ändå delvis bördig från Skåne (+tusen andra platser)... nä det blev inga semlor, för nog fick jag för mig att jag skulle prova Karlspaderdeg och då körde jag fast med över 100 kokböcker men inget recept just på detta... hm får nog skriva min egen kokbok med bara nödvändiga recept. Virrig är jag för först kom jag inte ens på hur det stavades, orkade inte slå upp det eller kolla i din blogg... så på den vägen är det och receptet hittar jag inget, trots att jag kom på stavningen.

Ordet semla har en helt annan betydelse i Finland. Orkar du med mig mer idag? Så nu berättar jag. Vi har vänner som också består till 1/4 av en helyllefinne, när denna kvinna träffade sin blivande svenska make skulle hon en dag imponera på denna och bestämde sig för att baka. Hon ringer honom på jobbet och säger att hon ska baka semlor. Vår svenska helyllemanvän blev så glad och såg fram emot att få semlor när han kom hem. Glad i hågen öppnar han dörren, stiger in i köket och säger men var är semlorna då? Vår glada finska kvinnliga vän håller fram en korg med SMÅFRANSKA!! Ja det var de semlorna, för så heter sistnämnda bakverk där. Så nog skulle det vara roligt att veta varifrån vårt semlor kommer ifrån? För inte kan jag väl tro att någon har bakat semlor på småfranska! Eller kan det ha varit så att någon finländare tog fel när han/hon skulle fixa semlor? I norrland äter de hetvägg!!! Ja hualigen det klarar jag bara inte av semlor i varm mjölk!


Oldsberg har gjort sitt - orka med honom liksom. Allt och alla har väl sin storhetstid och det är nog dags för honom att stiga av tåget i många sammanhang. En gång var en bra programledare. Sådant ska man nog ta vara på och låta det bli så att folk minns honom som han var då.

Ha en bra dag i Skånelandet! Jag ska försöka ha en väldigt bra dag här uppe i stor stan... eh jag bor ju utanför så jag får väl ha det bra där.

http://charlottas.bloggagratis.se

 
Linda J

Linda J

21 januari 2010 12:22

Order fastlagsbulle är skånskt, det fick jag lära mej när jag läste kristendomens historia på uppsala universitet. Tror det var under den kursen, iaf när jag läste vid teologen i uppsala!

Vi fick även se pingu under en föreläsning, men det är ju en helt annan femma!

http://krabba.blogg.se

 
Charlotte

Charlotte

21 januari 2010 16:00

Om du inte redan sett den: http://www.kurbits.nu./

http://charlottas.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Mynta

22 januari 2010 08:54

Charlotte: jamen, om du har sökt efter recept på KarlsPaderdeg, så är det ju inte konstigt att du inte hittat nåt...KarlsBaderdeg heter det ju!!
Detta recept använde jag mig av, i allafall:

http://www.alltommat.se/recept/karlsbadersemlor-7242/

Fastlagsbulle av småfranska?? Blä! Kul liten historia, i allafall!! =)

TACK för tips om Kurbits - men den ligger faktiskt redan bland mina favoriter...kul sida!!!

Ha det nu så bra utanför storstan!! =)

Linda: Ok, ordet är alltså skånskt. Undrade ett tag över ifall jag använde ordet eftersom jag är gammal, men då visar det sig ju att jag använder det för att jag är skåning OCH gammal! Känns liiite bättre...? TACK för upplysningen!!
Hur lyder historien om Pingu vid teologen??? Onekligen en intressant kombination... =)

 
Ingen bild

carina

22 januari 2010 10:37

..fastlagsbullar heter det i blekinge också...säkert också i hela södra sverige...mums..de är godast när de är lite "gamla" och sega...

 
Charlotte

Charlotte

22 januari 2010 13:16

Haha... ja det gäller att läsa rätt!! Klart det ska vara med B och inget annat dumt påhitt av mig.... suck det är nog tur jag inte blev lärare. Nu ska jag ta fram dit recept! Intressant detta med namnet på semlor. Skulle vara kul att veta var ordet kommer ifrån, lika väl som fastlagsbullar men det vill jag minnas står i en bok om folksägner etc som jag lånade på bibblan en gång.
Håller med om att teologi och Pingu låter som en mycket intressant kombination, får hoppas Linda berättar.

http://charlottas.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Mynta

22 januari 2010 19:12

Carina: Jaså - i Blekinge också? Men vi hänger ju lite ihop, vi skåningar & blekingar!! Undrar vad man säger i Småland & Halland?? GAMLA fastlagsbullar?? Nu får du ju lov att förklara dig...låter ju lite som min sursill i kylen...? =)

Charlotte: Du - lärare stavar OCKSÅ fel. Förresten måste jag ju lägga in en liten varning ang karlsbaderreceptet- bullarna spricker!! Vet INTE vad jag gör för fel - sats nr 2 sprack den också!! Måste nog försöka hitta ett nytt recept. Maken lägger sig i och säger att han tror att jag har i för mkt mjöl. JAMEN BAKA SJÄLV, DÅ!!! Hrmpf.

 
Charlotte

Charlotte

23 januari 2010 08:16

Så du har också en sådan make ;-) min som inte ens kan baka scones lägger sig gärna i! Du jag har ett vagt minne av att just karlsbaderreceptet blir konstigt om det är för mycket fett i! Jag ska prova så får vi se hur det går för mig. Titta jag stavade med B!! Hinner inte idag för vi ska på Öppet hus i ena sonens skola, den andra sonen vill inte ens följa med. Nåja alltid bra att någon vaktar hus och hem. Kul att de har Öppet hus även på gymnasiet, jag ser fram emot att få se all tavlor de målat. Min yngsta går estetisk bild. Som jag alltid drömt om att få gå.. men men... ha det bra och stäng öronen när make hm bakproffset tror sig veta ;-) KRAM!

http://charlottas.bloggagratis.se

 
Ingen bild

carina

23 januari 2010 09:58

Ha Ha ..jo så var det, jag köpte två fastlagsbullar i söndags-åt upp en, skulle sen till Dalarna och ha en kurs, så min dotter skulle äta den andra...men när jag kom hem igår fanns den fortfarande kvar i kylen...så jag åt upp den...fullt ätbar med "seg" grädde...ha ha..rätt gott faktiskt!

 
Susanne

Susanne

24 januari 2010 08:33

ja dessa ilands problem.. du är inte ensam tog en snabb rensning nyligen och man blir mörk rädd för sig själv!
huga.. jasså snabb kallops.. hm bra ska inte pröva.. löfbiff ska stekas hastigt annars blir den seg den skulle väl antagligen behövt en stund till då.. men förstår din ångest 192 kr kg! jag hade ätit den med i dagarna flera!
Men semlorna blev säkert underbarasts!
ska väl synas att de är hembakta :)

http://sibyllanshemligheter.blogspot.com

 
Ingen bild

Mynta

24 januari 2010 15:30

Charlotte: För mycket fett i karlsbaderdegen...hmmm..har jag haft det...? Vet inte - tror inte det...det värsta är faktiskt, att maken alltid lyckas bättre med all bakning han företar sig - allt jäser alltid jättebra, och blir perfekt! Lite störigt, faktiskt, de FÅ gånger han får för sig att baka ...hoppas ni hade det kul på Öppet Hus!!

Carina: Ok - nu förstår jag! Lät ju faktiskt inte så farligt...=)

Susanne: Jag stekte den ultrahastigt på hög värme!! Var det de femton puttrande minuterna i såsen (som det stod i receptet att de skulle) som gjorde lövbiffen seg?? Puttrade det för kort eller för lång tid, tror du??
Jo - nog syns det att mina karlsbaderbullar är hembakta, alltid!! =)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mynta - 15 november 2013 22:22


  ...för jag finns ju på Instagram under mitt alias; systerylle.   Just nu finns det inte längre tid för att blogga, utan mitt uttrycksbehov i form av (många)bilder och några få ord, får utlopp just där, på Instagram, istället.   Älskar ...

Av Mynta - 6 september 2013 23:11

    Vi är många som njuter av det härliga sensommarvädret, nu! Här syns den skickligaste soldyrkaren hemma hos oss...       Det fina vädret till trots, har jag börjat förbereda inför hösten; en del av uteväxterna i kruka har fått ko...

Av Mynta - 2 september 2013 00:30

    Ja...det är jag, det. Gillar ju bubblor. Bubblor som man kan omslutas av; där man bara kan vara sig själv. Fixade en rent fysisk bubbla häromdagen, när jag återfann hammockregnskyddet i vårt garagekaos.       Inuti denna bubbl...

Av Mynta - 28 augusti 2013 10:13

    Vill bara säga att jag lever, och att bloggen INTE upphört att existera. (Fast man skulle kunna tro det...)   Sommaren har varit god, och jag har levt i allra högsta välmåga. Haft 3 veckors skön semester, pulat i trädgården, tagit ha...

Av Mynta - 22 maj 2013 17:24

Går hemma och hostar och tycker lite synd om mig själv. Får idéer mitt i långtråkigheten.   Laborerar med typsnitt, färger och mönster... Funderar nämligen på att brodera  armband för att  lägga ut i shoppen på Signerat.se. ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ LIVET ENLIGT MYNTA med Blogkeen
Följ LIVET ENLIGT MYNTA med Bloglovin'

Hälsa på hos mitt "OFOG":

Runtomkring

           

Hemmahuset

 

       

Trädgården

 

  

 Hönshuset

 

      

En del av flocken 

 

  

 Vardagsvåndor...

 

 

  

 

Gräddbullen  

 

  

Middagsfixande

 

  

Pysslande

 

  

Bakande

 

 

 

Lyssnande


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se